Slikanje na platno z akrilnimi barvami velja za najbolj razširjeno obliko slikanja. Pri tem je potrebno upoštevati nekaj osnovnih smernic za optimalne rezultate.

1. Priprava platna, stojala in pripomočkov

Platno na katerega boste slikali mora biti čisto in pri postavitvi na slikarsko stojalo bodite previdni, da se platna ne dotikate preveč s prsti (vsaj na glavni površini slikanja) saj prstni odtisi lahko kasneje pustijo drobne nepravilnosti na sliki. Z mehko gobico čisto nežno očistite platno in pred pričetkom ustvarjanja, si je dobro pripraviti tudi čopiče in ostale pripomočke, ki jih boste uporabljali med delom.

2. Skiciranje s svinčnikom

Na platno si lahko naredite skico vaše umetnine, saj orise s svičnikom lahko enostavno brišete in popravljate. Skica bo vsekakor pripomogla k boljšemu končnemu izdelku.

3. Priprava barvne palete

Na paleto za mešanje barv ali podobno ploščo iztisnite barve, ki jih nameravate uporabiti pri svojem umetniškem ustvarjanju. Ker so akrilne barve po strukturi nekoliko trše, jim lahko dodate malo vode, da bodo postale mehkejše in bolj voljne za uporabo.

Ker se akrilne barve sušijo zelo hitro je priporočljivo po končanem delu prekriti s folijo, kar bo ohranilo barve dlje časa obstojne.

Pri slikanju z akrilnimi barvami na platno se uporablja kar nekaj različnih tehnik, najbolj poznane med njimi so: Dry brush, kapljanje, plastenje in dodajanje vode.